top of page
mimi-thian-ZKBzlifgkgw-unsplash.jpg

deAKTs mål är att personer som är utsatta för våld i nära relation skall våga söka hjälp för sin utsatthet hos sin arbetsgivare

Strategin för detta är att öka medvetenheten och kunskapen vilket förändrar attityder och genom detta sänka trösklar för dialog. Det sker genom utbildning och tillhandahållande av verktyg för chefer och anställda.

Läs vidare

Trots att 1 av 5 människor i Sverige utsätts för våld i nära relation så har de flesta chefer begränsad kunskap inom området, både vad våld i nära relation är och hur en situation där en anställd kan vara utsatt ska hanteras.

to_be_bossl_green_24.png
Fästpunkt 1
Ira_CR.jpg
Grundaren har ordet

Idén om att grunda deAKT har vuxit fram under många år. Den bottnar i min personliga erfarenhet av att personer som  är/har varit utsatta för våld i nära relation och blivit stöttade av sina arbetsgivare faktiskt kunnat få ett bättre liv och i bästa fall även kunnat lämna sina relationer. Dessvärre har de personer som inte fått den hjälpen tvingats till sjukskrivning eller ännu värre, att lämna företaget.

 

Jag har under mina år på olika företag erfarit fantastiska chefer och HR avdelningar som förstått att personer som mår bra, också levererar bättre.  Dessa företag har stöttat personer som utsatts för våld i nära relation med allt från en à la carte-meny med insatser som psykologer, läkare, sjukgymnaster, stalker utbildning, till stöd till mig som chef. Dessvärre har jag även jobbat på bolag där min chef sagt att jag överengagerat mig. Jag har även fått mejl från HR-chefen att "våldet inte sker på arbetstid och därmed inte är företagets ansvar”. 

Även om de anställda som haft turen att jobba på ett bolag med mycket stöd fått det, så har det krävt ett oerhört mod av den utsatte personen att våga erkänna det för en chef, en makthavare.

Jag har tänkt mycket på företagen som valt att inte stötta sina anställda och varför de gjort detta val. Det är ju direkt korkat. Utöver att man ignorerar en person i behov så blir sjukskrivningar och dåliga leveranser otroligt dyrt för företagen. Jag tänker att det måste vara okunskap och rädsla.

 

Jag är därför super stolt över att presentera deAKT.  Ett program som jag har arbetat fram ihop med bla psykologer, socionomer, och utsatta, för att öka medvetenheten och sänka trösklar för att våga fråga. Både om utsatthet och om hjälp på arbetsplatsen.

Ira Gladnikoff
Grundare

angel_green_24dp.png

Vill du eller ditt företag stötta deAKT så att vi snabbare kan hjälpa utsatta personer och jobba proaktivt genom att utbilda?

Kontakta oss för att bli en del av vårt sponsorupplägg "Änglavakt"

bottom of page